Masterclass Bert Stephani

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een blog post gedaan heb, dit betekend echter niet dat ik niets gedaan heb, juist in tegendeel. De afgelopen periode is best druk geweest. In andere blog posts zal ik hier aandacht aan besteden.

Eind augustus heb ik een 4+ daagse masterclass gevolgd bij de belgische top fotograaf Bert Stephani (http://bertstephani.com/) Het volgen van een workshop of masterclass stond al hoog op mijn to do list. Ik volg het werk van Bert als een geruime tijd. Bert houdt zich vooral ook bezig het het lesgeven op het gebied van fotografie. Zo heeft hij onder andere een DVD uitgebracht ( http://www.motivationallight.com/)  en maakt met enige regelmaat leerzame filmpjes.

De groep bestond uit 6 mensen, een lekkere leuke kleine groep en heerlijk internationaal. Al snel werd duidelijk dat dit niet een normale workshop is, maar je tot het uiterste zal moeten gaan. De zondag avond was bespreken van je eigen recente werk, een mooie gelegenheid om de andere en hun werk te leren kennen. Maar feedback te ontvangen van Bert en de andere, dit was wel even een stukje diepgaander dan ik gewend was. En ook tot een uur of 1 in de nacht hebben we elkaars werk besproken.

Dag 1 bestond uit bestond uit het maken van portretten met natuurlijk licht, alles werd gemaakt in Bert zijn studie ook als bekend als de The Barn. Na de eerste serie zelf gemaakte resultaten was het tijd om je werk te bespreken. Ook hier weer goed onderbouwde feedback. Bert nam ons mee op reis in zijn werk wijze van een safe portret. In de middag van Stacey, de vriendin van Bert ons model. Ook hier dacht je een goed en mooi beeld te hebben gemaakt, was er natuurlijk altijd het goede, maar wel directe commentaar van Bert, je kan steeds een stapje verder.

 

Dag bestond uit studio verlichting, Goede vriend en fotograaf Staf was het model voor de ochtend, met hem zijn we aan het werk gegaan om de lat hoger te leggen op het gebied van studio verlichting. Eerst een licht set op met 1 lamp en daarna uitbreiden. Een mooie uitdaging om mooie zachte schaduwen te creeeren in het beeld. Nu kan dat heel makkelijk met mooie grote lichtbronnen, maar die mochten we nog niet gaan gebruiken. In de middag waren Witse en Sam uitgenodigd. Heerlijk om deze kinderen aan de slag te gaan en met de studio verlichting set up. In de middag kwam de big octa softbox gelukkig ook  nog aanbod!

 

Woensdag was de dag van de uitdagingen en de locatie shoot. Pieter van Impe, ook een bekende bruidsfotograaf (http://www.pietervanimpe.com/) heeft zich zelf als doel gesteld om de Iron Man triatlon te voltooien. Over zijn trainingen en voorbereidingen houdt Pieter een blog bij en hiervoor heeft hij foto’s nodig. Na zelf een keuze te hebben gemaakt welke gear we nodig hebben zijn we naar een recreatie plas gegaan. Hier moesten we een aantal portretten van elkaar maken en van Pieter. Pieter had voor de gelegenheid zijn fel gele runners shirt aan getrokken. Mooi maar niet om te fotograferen. Ook hier ontvingen we weer goede feedback op ons werk en steeds een stapje verder naar het uiteindelijke resultaat. Een onderdeel van de triatlon is zwemmen. Pieter wilde foto’s van zijn zwemmen, dus een shoot in het water met flitsers. Niet alleen de temperatuur van het water was uitdagend, maar ook het aansturen van je assistenten, de juiste zwembeweging van Pieter te laten zien, met de juiste achtergrond. Erg veel variabelen welke soms lastig te beinvloeden waren. De shoot op locatie was echt een uitdaging, maar zeker veel leermomenten!

 

De laatste dag was de dag van de eindopdracht, Bert had voor iedereen op basis van zijn leermomenten en feedback een eindopdracht verzonnen. Een model speelde een bepaalde persoonlijkheid, mijn model was een rapper die te veel geld had en alles wilde behalve wat jij in je gedachte had. Ik moest twee set’s bedenken waar in de rapper wilde fotograferen. Echter de rapper kon nog weleens van mening en idee veranderen. En alles in maximaal 20 minuten. Een erg lastige klus waar voor mij zeker leermomenten in zaten voor de aansturing van het model. 

Tijdens deze masterclass heb ik in een korte tijd veel geleerd, op het technische gebied alleen de puntjes op de spreekwoordelijke i gezet, maar veel meer over mij zelf als fotograaf, hoe kan ik nog betere beelden maken? Het is niet alleen de techniek die een beeld maakt, maar de fotograaf is daar zo belangrijk in. Bert heeft ons diverse malen geprobeerd om je uit je comfort zone te halen. Dat is hem goed gelukt, regelmatig denk ik er nog aan terug, en probeer steeds een stapje verder te gaan. Mijn comfort zone te vergroten en de RTFM FTFM methode toe te passen!

 

 

 

 

2 thoughts on “Masterclass Bert Stephani

  1. Misschien heel laat om een reactie te posten, maar leuk om te lezen dat je er echt iets aan gehad hebt.

    Nog een keer mijn excuses om je zover te drijven, tijdens de shoot de laatste dag, maar opdracht is opdracht😉

    • Thanks! Was idd erg cool! En een beetje moeilijk doen kan ook erg leuk zijn. Had het er laatst over op de fotovakschool! In een korte tijd veel geleerd!

      Ciao!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s