Afgestudeerd fotovakschool

30 juni 2012! Eind assesment van de specialisatie van de vakopleiding aan de fotovakschool, Geslaagd!!

Na 3 jaar werken aan de vakopleiding was het gisteren dan zo ver. Het presenteren van je eindresultaat van de specialisatie tijdens een speciale eind examen expo in de netten fabriek in Apeldoorn. Aan het eind is het altijd goed om even terug te kijken op je werk en je werkproces. In januari zijn we gestart aan de specialisatie. De specialisatie is bedoeld om je te richten en te focussen op een bepaald gedeelte van de fotografie. Welk kan je nagenoeg zelf invullen. Ik wilde de specialisatie gebruiken om te kijken of via een van te voren vast gesteld concept het bedoelde eind resultaat kan realiseren. Daarnaast moest automotive er in terugkomen. Maar ik wilde ook kijken of ik ou of my comfort zone kon komen door iets te doen wat ik nog niet vaak gedaan had. Een behind thé scènes filmpje op internet van een fashion shoot icm met een nieuwe mercedes SL inspireerde mij http://www5.mercedes-benz.com/en/tv/5545030_mo-fashionfilm-by-alex-prager_en/ , maar wilde ook niet het standaard doen, mooie auto’s en mooie vrouwen. Eigenlijk net even een beetje anders! Als snel werd het idee geboren om te kijken naar Trucks en stoere mannen. Kleding was eigenlijk nog een beetje een probleem, had wel het idee om werk kleding te doen, deze moest wel in een working environment worden gefotografeerd. Als snel had ik enkele beelden in grove schetsen en bewoording uitgedacht en uitgetekend. De foto’s moesten niet kunstig zinnig worden, maar commercieel bruikbaar in een look-book of catalogus van een kleding merk. Dat zou het concrete eindresultaat moeten worden. Nu alleen nog op zoek naar vrachtwagens, modellen, locatie’s en kleding. Het leerproces zat voor mij niet echt in de fotografie zelf maar in de productie en voorbereiding. Het was ook erg leerzaam om in contact te komen met verschillende mensen en bedrijven. Ik ben ook erg blij dat men ook geheel belangeloos heeft meegewerkt aan mijn afstuderen. De kleding bleef een lastig punt, welke soort kleding wilde ik laten zien, het moest geen fel oranje weg werkers kleding zijn, maar ook gewoon mooi en prettig zittende kleding. Niet iedere e-mail waarin ik om medewerking vroeg werd beantwoord of had een negatief antwoord. Hmmm de tijd ging dringen. Ik had wel inmiddels een plan + bedacht als ik mijn concepten niet kon realiseren.

Ik ben ooit bij aanschaf van bluskleding kleding in contact gekomen met het merk Carhartt, naast modieuze kleding maken zij ook werk kleding. Na het sturen van een e-mail aan de firma Carhartt werd ik uitgenodigd om mijn ideeën te laten zien. Bijzonder enthousiast hebben we gesproken over de mogelijkheden. En werden mij 5 sets kleding beschikbaar gesteld. Inmiddels had ik ook al contact gelegd met DAF trucks NL, Mercedes trucks NL en Volvo trucks NL voor locaties en vrachtwagens. Om concrete afspraken te maken is echt nodig om een concrete planning te gaan maken en daarin afstemming te vinden over tijdstippen, locaties en modellen e.d. Eigenlijk was dat de grootste klus, maar ook dagplanningen maken, hoeveel tijd heb ik om de auto op te halen en naar de locatie te gaan en te fotograferen? Maar een goede voorbereiding is echt halve werk. De enige variabele factor was het weer.

De eerste twee shoots veel bewolken en een beetje regen. De andere dagen zon en warme temperaturen. Alleen de kleding welke ik had is winterkleding De kleding voor het nieuwe winter seizoen wordt in het voorjaar gefotografeerd….. En dat maakt het soms lastig om iemand met een must op te fotograferen terwijl het 30 graden is… Het werken volgens een vastgesteld concept s goed gelukt, alleen je kan niet alles in beelden of plannen. Zeker als de locatie’s onbekend zijn, je komt dan soms met nog betere resultaten of moet aanpassen en improviseren….. Als ik aan het fotograferen ben denk ik nog vaak terug aan de masterclass en de feedback van Bert Stephani terug, blijf je zelf verbeteren en wees kritisch. Ook tijdens het fotograferen is vooral belangrijk hoe je zelf voelt en bezig bent. Jij bent de gene welke organiseert, coördineert en uiteindelijke op de ontspan knop drukt voor het maken van de foto.

Al met al een mooie ervaring en veel leermomenten.

Locatie DAF Trucks in Eindhoven, model Robin Kortleven, kleding Carhartt

Truck, Mercedes Actros van Mercedes Trucks NL, model Robin Kortleven, locatie HSH Heftrucks in Cothen, kleding Cartharrt

Truck Volvo NH 12 en locatie beide Theo Pouw in Utrecht, model Sven Boode, kleding Carthartt

Truck Volvo FMX van Volvo trucks NL, locatie zand afgraving in Landgraaf, model Sven Boode, kleding Carhartt.

Ik wil naast mijn klas en docent Mich Buschman van de fotovakschool ook de onderstaande bedrijven bedanken voor hun medewerking en het meedenken in het realiseren van mijn eindopdracht:

 • DAF Trucks Nederland
 • Mercedes Trucks Nederland
 • Volvo Trucks Nederland
 • HSH Heftrucks Cothen
 • Theo Pouw Utrecht
 • Carhartt Europe

5 thoughts on “Afgestudeerd fotovakschool

 1. Prachtige foto’s en gefeliciteerd. We kunnen nog heel wat van je leren.
  Groetjes van Tante Tiny en Ome Engel

 2. Hoi Martin,
  ziet er goed uit mooie plaatjes. Een 2e Anton Corbijn ?.ik had ook wel wat leuke dames verwacht. Maar toch proficiat met je diploma.
  Met vriendelijke groet
  Richard Verheul

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s